Çukurova Belediyesi Adana’nın Yemek Mirasını Yaşatıyor
Çukurova Belediyesi’nden kent kültürünü yaşatmaya yönelik büyük hizmet. Adana’nın unutulmaya yüz tutmuş, Türk mutfağında değerli bir yere sahip olan yöresel yemeklerini korumak için aşçılık kursu açtı. Bayanlara yönelik pek çok projeyi hayata geçiren ve “Kadın Dostu Belediye” olarak anılan Çukurova Belediyesi, kaybolmaya başlayan Adana lezzetlerini hayatta tutmak için verdiği aşçılık eğitimiyle, 27 farklı yemeği Çukurovalı bayanlara öğretiyor. Büyük ilgi gören Adana yemekleri kursunu ziyaret eden Lider Soner Çetin, kentin tarihini ve kültürünü yaşatmaya çalışırken, öteki yandan da bayanların aile iktisadına katkı verecek yeteneklere kavuşmasını çabaladıklarını söyledi.
Açtığı meslek ve hobi kurslarıyla yeni yeteneklerin keşfedilmesini sağlayan, bununla birlikte kent iktisadını ve istihdamı kalkındırmaya çalışan, nitelikli insan kaynağı oluşturarak vatandaşların iş sahibi olmasının yolunu açan Çukurova Belediyesi, bu defa verdiği aşçılık kursuyla kent kültürüne sahip çıkıyor.
Belediyenin Tesisler Müdürlüğü tarafından, Güzelyalı Mahallesi’nde bulunan Bayan sohbet ve Dayanışma Evi’nde, Adana’nın kaybolmakta olan birbirinden kıymetli lezzetleri bayanlara öğretiliyor. Mutfaklarda artık pişirilmeyen, unutulmaya yüz tutmuş yöresel tatlar, hünerli ellerle tekrar hayat bularak sofralara geliyor. Türk yemek kültürü içerisinde kıymetli bir yere sahip olan, günümüzde artık hatırlanmayan ve pişirilmeyen yaklaşık 27 çeşit Adana yemeği ve tatlısı, usta aşçılar tarafından 7’den 70’e herkese itinayla gösteriliyor. Adana’nın yalnızca kebap kenti olmadığının altının çizildiği kursta, Fellah Köftesi, Analı Kızlı, Sarımsaklı Fıstık köfte, Ekşili Topalak, Bamya Dolması, Kabak Çintmesi, Vardabit Paçası, Ispanak Başı, Babagannuş, Dul Avrat Çorbası, içli köfte üzere pek çok yöresel yemek uygulamalı olarak pişirilerek kursiyerlere anlatılıyor.
Yemeklerin yanı sıra Karakuş ve Kedibatmaz üzere yeniden coğrafyaya has tatlılarda bayanların ellerinde hayat buluyor. Çukurova Halk Eğitim Merkezi’nin takviye verdiği hafta içi her gün verilen kurslarda, unuttukları ya da hiç duymadıkları yöresel yemekleri öğrenerek mutfaklarındaki tatları zenginleştirme bahtı yakalayan kursiyerler, Çukurova Belediyesi’nin bu farklı ve kıymetli aşçılık kursundan faydalanmaktan epeyce şad olduklarını söylediler. Kursa katılan bayan kursiyerlerle tek tek ilgilenerek, Adana lezzetlerini tekrar gün yüzüne çıkarmaya çalışan usta öğretici ve aşçı olan Esin Özkuyumcu, beklemedikleri bir ilgiyle karşılaştıklarını söyleyerek, Adana mutfağının çok güçlü ve lezzetli olduğu kadar, aile bütçesini de yormayacak kadar ekonomik bir çeşitliliğe sahip olduğunu, bir kent kültürünü belediye olarak yaşatmaktan ötürü memnun olduklarını tabir etti.
BAŞKAN SONER ÇETİN: ADANA’NIN YEMEK KÜLTÜRÜNÜ KORUYACAĞIZ
Sosyal belediyeciliğin bir yüzünün de coğrafyasının kültürel ve tarihi bedellerine sahip çıkmak olduğunu söyleyen Çukurova Belediye Lideri Soner Çetin, “Adana denince akla sadece kebap geliyor, oysa Adana demek geniş bir yemek çeşitliliğinin olduğu eski bir kültürü barındırıyor. Belediye olarak biz unutulmaya yüz tutan yöresel yemeklerimizi yaşatmak, mutfakları daha da zengin tatlarla buluşturmak istedik. Üstelik yemeklerimiz ekonomik bütçeli lezzetlerdir, tüm Çukurovalıları kurslarımıza davet ediyorum” dedi.
Hali hazırda 13 merkezde 35 başka alanda meslek ve hobi kursları açtıklarını anımsatan Lider Soner çetin, bu kursların değerine vurgu yaparak, yeni yetenekler oluşmasını sağladıklarını ve aldıkları MEB onaylı sertifikalarla istihdam ve iş imkanları oluşturduklarını, kursiyerlerin aile bütçesine katkı koyacak hünerler geliştirdiklerini hatırlattı.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı