Haber

Anız yakmak topraktaki faydalı bakteri ve organik maddeleri yok edip verimi düşürüyor

Trakya Üniversitesi (TÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belgin Elipek, anız yakmanın, topraktaki yararlı bakteri ve organik unsurları yok ederek toprağın randımanını düşürdüğünü söyledi.

Trakya Üniversitesi ile Bulgaristan’dan Prof. Dr. Asen Zlatarov Üniversitesi iş birliğinde hayata geçirilen “Mavi Büyüme için Sınır Ötesi İş Birliği: Mavi Büyüme Laboratuvarları” Avrupa Birliği projesi kapsamında, TÜ Balkan Kongre Merkezi’nde Etraf Teknolojileri Fuarı ve Proje Pazarı aktifliği gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Elipek, “Mavi Büyüme ve Sürdürülebilir Kalkınma” bahisli seminerdeki konuşmasında, sağlıklı bir tabiat ve etraf için ekosistemin korunması gerektiğini tabir etti.

Toprağın ve suyun, parçalayabileceği organik atıkları temizlediğini anlatan Elipek, kimyasal atıklar ve inorganik atıkların kirliliğe neden olduğunu lisana getirdi.

Elipek, verimli tarım topraklarının besine erişim için çok değerli olduğunu, tarlalarda hasat sonrası anız yakılmasının toprağa büyük ziyan verdiğini vurguladı.

Anız yakmanın birçok olumsuz tesiri olduğunu anlatan Elipek, şunları kaydetti:

“Anız yakmak kanayan yaramız. Anız yakınca tarladaki atıklardan kurtulduğumuzu ve sürme sürecini yapmayacağımızı sanıyoruz. Anız yandığı vakit topraktaki bakteriler de gidiyor. Verimli bir toprakta 0-3 santimetre derinliğinde canlılar yaşamakta ve toprağın verimliliğini sağlamaktadır. Anız yakımı, canlıları yok etmekle ve atmosferi kirletmekle kalmaz, toprakta bu canlıların besleneceği ve toprağın randımanını sağlayacakları organik maddeyi, bitkilerin kullanamayacağı formlara dönüştürür. Ayrıyeten toprağın su tutma kapasitesi de olumsuz tarafta etkilenir ve toprakta tohumun çimlenmesi gereken rutubet azalır. Atmosfere salınan gazlar, birebir formda su ve toprağa geri dönerek negatif tesirlerini devam ettirir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu