29 Ocak’ta HDK Kongresi’nde karar alındı: HDP’nin bakanı Kılıçdaroğlu’na destek
HDP/PKK, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Genel Kurulu’nun 29 Ocak’ta düzenlediği basına kapalı oturumunda Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na destek kararı aldı. HDK’nın 4 maddede özetlenebilecek kararları arasında HDP kotasından bakanlık talebi de var. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, 28 Nisan’da Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanlığı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na destek vereceklerini resmen açıkladı. Mart ayı boyunca PKK elebaşları takviye güçlerini açıkladılar. Ondan önce Selahattin Demirtaş’ın “Yürü Kemal Bey”akılda paylaşın.
DÖRT ÖĞE
Aydınlık’ın haberine göre HDK 12. Genel Kurulu’nda şu 4 karar alındı:
- HDP kotasından 1 veya 2 kişi bakan yapılacak. Tepki yaratmaması için bu isimler az bilinen HDP’liler arasından seçilecek.
- Selahattin Demirtaş, Gülten Kışanak, Figen Yüksekdağ ve Leyla İtimat gibi isimler yeniden yargılanacak ve serbest bırakılacak.
- Türkiye’de güçlü bölgelerde özerklik ilan edilecek. Suriye’nin kuzeyinde federasyon, doğu ve güneydoğu illerinde özerklik, İstanbul’da Esenyurt, Kanarya ve Esentepe kantonları ilan edilecek.
- Aday olursa Kemal Kılıçdaroğlu desteklenecek. Kılıçdaroğlu’nun aday gösterilmemesi halinde bu karar ilgili adaya göre yeniden değerlendirilecek.
HDP/PKK’NIN KILIÇDAROĞLU’NA DESTEK TAKVİMİ
HDP’nin Kemal Kılıçdaroğlu’na desteğini açıklaması öncesinde bakanlık ve diğer maddeler üzerinde müzakerelerin yapıldığı anlaşılıyor. Selahattin Demirtaş, 21 Şubat’ta sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Yürü Emek ve Özgürlük İttifakı! Yürü Sosyalist Güç Birliği! Yürü Millet İttifakı! Yürü Kemal Bey! Yan yana yürü. Birlik olalım, uzlaşalım, yıkılan bu ülkeyi yeniden inşa edelim. Başka çaremiz yok, başaracağız”sözlerini kullandı.
Mart ve Nisan ayları boyunca PKK liderleri Murat Karayılan, Sabri Ok, Cemil Bayık, Duran Kalkan ve Remzi Kartal, Türk Ordusu’nun terörle mücadele operasyonlarını hedef aldı ve Millet İttifakı’na takviye açıklamalarda bulundu. CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 20 Mart’ta HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile bir araya geldi. HDP’liler 22 Mart’ta cumhurbaşkanlığına aday göstermeyeceklerini açıkladı. PKK’nın üst örgütü KCK Eşbaşkanı Bese Hozat, 28 Mart’ta seçim sürecinde eylemsizlik kararı aldıklarını, seçimden sonra duruma göre yeni bir değerlendirme yapacaklarını açıklamıştı. Eşbaşkan Sancar, 28 Nisan’da Kılıçdaroğlu’na HDP desteğini resmen açıkladı.
HDP İLE MİLLİ İTTİFAKI’NIN TALEPLERİ ORTAK
HDP’nin 27 Eylül 2021 seçimlerine ilişkin duruşu, Altı Tablo’nun 30 Ocak 2023’te açıkladığı Ortak Mutabakat metni ile örtüşüyor. CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, bu gerçeği dile getirerek, “Ortak bir metnimiz var, bu belgenin birçok maddesi HDP’ninkilerle örtüşüyor. duruş belgesi.” sözleriyle onayladı.
Anlaşma metninde HDP’nin değerli talepleri Altı Tablo’nun kalemiyle dile getirildi. Altı Masa, “Terörle mücadelede Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı gibi uluslararası kuruluşların kabul ettiği belge ve kararları dikkate alan bir yaklaşım benimseyeceğiz.”taahhütte bulundu.
FETÖ ve PKK bağlantıları nedeniyle kamu görevinden ihraç edilenler hakkında yapılan düzenlemeye ilişkin olarak, “OHAL KHK’larının yol açtığı mağduriyetlere son vereceğiz” cümle yer aldı. Millet İttifakı’nın vaatleri arasında İçişleri Bakanlığı’nın teröre destek veren veya yolsuzluk yapan belediyelere kayyım atama ve görevden alma yetkisinin de kaldırılması söz konusu. Ortak anlaşma metninde “Merkezi yönetimin yerel yönetimler üzerindeki aşırı vesayetine son vereceğiz”Merkezi ve yerel yönetim ayrımı yapıldı.